Theaterteksten voor liefhebberstoneel Christophe Mailleux Nieuw 2015 Welkom Auteur Nieuw 2015 Nieuw 2017 Nieuw 2019 Toneelwerk Galerie Gedichten Contact
Christophe Mailleux - 2021

“De werkelijkheid kan je niet

opschrijven. Die is zo

verbijsterend dat niemand

het zou geloven” (Cees

Buddingh)

Een kennis van me vertelde me  ooit dat er zich in zijn woonplaats  een dodelijk ongeluk had  gesteld, waarbij grootouders - die  toen toezicht hielden - hun  kleinkind verloren.  Dergelijke gebeurtenissen vinden  (helaas) geregeld plaats, maar  wat me bijbleef  is dat de ouders  van het kind hun (schoon)ouders  geen verwijten zouden gemaakt  hebben. Immers, een kwaad  woord is bij dergelijke feiten snel  gesproken.   Deze anecdote heeft me aan het  denken gezet en ik heb het  verhaal uitvergroot: wat als je je  verantwoordelijk voelt voor een  dergelijk verlies en je - meer dan  gemiddelde - mogelijkheden had  om het te voorkomen?  
Spookkind” - augustus 2015

Inhoud

Wilfried en zijn echtgenote Lilliane organiseren een etentje om hun vrienden Dirk en  Katrien weer welkom te heten. Om hun persoonlijke problemen te verwerken hebben Dirk  en Katrien een wereldreis gemaakt en het is bijna een jaar geleden dat beide koppels  elkaar nog gezien hebben. Op deze voorjaarsavond zijn de ultieme vrienden eindelijk  weer samen:  iedereen is opgewekt... iedereen is ontspannen... er wordt een glaasje  gedronken en oude verhalen worden opgediept. Onder een korst van verdringing  beginnen echter kleine geheimen op te borrelen...   “Spookkind” is een stuk over het vermogen van vriendschap, over de draagwijdte van  eerlijkheid, over inleving, begrip en vergeving, een stuk over echte mensen met kleine  kantjes, kwetsbaarheden en hun verwoede pogingen om deugdelijk te handelen.     

Karakters

Wilfried: pediater Lilianne: zijn echtgenote Dirk: vriend van Wilfried Katrien: zijn echtgenote

Decor

Tuin/terras bij Wilfried en Katrien. Er staat een gedekte feesttafel en enige  terrasdecoratie, waaronder o.a. een houten plantenrekje. 

Aard

Avondvullend toneelspel in twee bedrijven. Om praktische reden is er een pauze voorzien, maar desgewenst kunnen beide bedrijven aansluitend gespeeld worden.
Nieuw 2015